Adres: De Corantijn 31-J 1689 AN Zwaag | Telefoon: 0229 - 298313 | E-mail: info@deboerenzwarts.nl
Nieuwsbrief 2025
De belangrijkste veranderingen per 1 januari 2025.
Belastingschijven aangepast
De inkomstenbelasting krijgt drie in plaats van twee belastingschijven. De oude eerste belastingschijf wordt in tweeën gesplitst. Het tarief gaat daarbij iets omlaag voor de eerste 38.441 bruto die je verdient en voor wat je daarboven verdient tot 76.817 juist iets omhoog.
Maximale heffingskorting omlaag
Tegelijk met de verlaging van de eerste belastingschijf gaat de maximale algemene heffingskorting omlaag van 3362 euro naar 3068 euro.
De algemene heffingskorting is een inkomensafhankelijke korting op de inkomstenbelasting. Hoe hoger de korting, hoe minder inkomstenbelasting je dus moet betalen.
Minimumloon en AOW omhoog
Elk halfjaar past de overheid het minimumloon aan. Dat gaat nu van 13,68 naar 14,06 euro per uur. Dat bedrag geldt voor iedereen van 21 jaar en ouder. De uitkeringen WAO, WIA, Wajong en Ziektewet gaan ook omhoog.
Belastingaftrek vervoer bij ziekte of handicap eenvoudiger
Mensen die met de auto naar een dokter, ziekenhuis of apotheek moeten, kunnen voortaan een vast bedrag van 23 cent per kilometer aftrekken van hun inkomstenbelasting. En mensen die door ziekte of handicap minder dan 100 meter kunnen lopen, mogen een vast bedrag van 925 euro aftrekken. Dat is omdat ze bijvoorbeeld een grotere auto nodig hebben waar een rolstoel in past.
NHG-hypotheek kan hoger
Huizenkopers kunnen voor woningen tot maximaal 450.000 euro een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. Dat is 15.000 euro meer dan tot nu toe.
Als je door bijvoorbeeld werkloosheid of scheiding je huis met verlies moet verkopen, neemt de Nationale Hypotheek Garantie de restschuld over en betaalt die aan de bank. Banken vinden die zekerheid fijn en daarom is de rente van een NHG-hypotheek wat lager dan van een hypotheek zonder NHG.
Maximale hypotheek hoger
De maximale hypotheek die je kan krijgen op basis van je inkomen stijgt voor veel mensen. Het Nibud bepaalt dat maximum ieder jaar. En door een gemiddelde verwachte loonstijging van zo'n 4,3 procent kan een huishouden met een jaarinkomen van 70.000 euro ongeveer 7000 euro meer lenen.
Gemeenten kunnen huisjesmelkers beboeten
Sinds 1 juli geldt de Wet betaalbare huur. Die regelt dat er voor veel huurwoningen een maximale huur geldt, op basis van een puntensysteem. Die boetedreiging moet ertoe leiden dat verhuurders zich vaker aan de wet houden en een stap naar de Huurcommissie dus niet nodig is.
Huren omhoog
In 2025 mogen de huren in de vrije sector en de midden huursector omhoog.
In de vrije sector is dat maximaal 4,1 procent. Voor midden huur is dat maximaal 7,7 procent.
In de sociale sector worden de huren pas op 1 juli verhoogd. In 2025 mag dat met maximaal 5 procent.
Wat verandert er in 2025 voor uw toeslagen?
Bekijk de belangrijkste veranderingen 2025
De meeste mensen krijgen jaarlijks een hoger inkomen. Veel mensen geven dat niet door aan Dienst Toeslagen.
Dienst Toeslagen gaat daarom vanaf 2025 de inkomens met 3% extra indexeren. Als gevolg hiervan ontvangen mensen een lager voorschot, zodat dit beter aansluit bij hun werkelijke inkomen. Daarmee neemt het risico op hoge terugvorderingen af.
Zorgtoeslag
De maximale zorgtoeslag stijgt. Als alleenstaande kun je in 2025 maximaal 131 euro per maand ontvangen. Voor een huishouden met meer personen stijgt de maximale zorgtoeslag per maand naar 249 euro. Ook kunnen meer mensen zorgtoeslag ontvangen, omdat de inkomensgrens hoger wordt.
Kinderopvangtoeslag
De overheid gaat in 2025 een groter deel van de opvangkosten vergoeden van gezinnen met een inkomen tussen ongeveer 29.400 euro en 159.200 euro. Daarom stijgt de kinderopvangtoeslag voor veel mensen.
Huurtoeslag
Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen ouderen en niet-ouderen bij de huurtoeslag.
Er wordt alleen gekeken of je alleenstaand of een meerpersoonshuishouden bent.
Hierdoor zal voor veel mensen die huurtoeslag ontvangen de toeslag hetzelfde blijven of dalen.
Kindgebonden budget
Het maximale bedrag dat je per kind krijgt stijgt met 75 euro per jaar. Daarbij daalt wel de extra bijdrage voor alleenstaande ouders met 91 euro per jaar.
Gezinnen met hogere inkomens ontvangen vanaf volgend jaar minder kindgebonden budget. Het afbouwpercentage stijgt van 6,75 procent naar 7,10 procent.
Als je samen met je kind of ouder woont en toeslagpartner bent, ben je dit niet meer vanaf 1 januari 2025. Het maakt niet uit of het gaat om een pleegkind, een stiefouder, een eigen kind of een eigen ouder. Bij de huurtoeslag geldt een andere regel. Dat komt omdat uw kind of ouder blijft meetellen als medebewoner voor de huurtoeslag.
Uw werkelijke jaarinkomen voor 2025 weet de belastingdienst nog niet. Daarom hebben ze uw inkomen zo goed mogelijk geschat. Hebt u de voorschotbeschikking gekregen? Check dan meteen in Mijn toeslagen of de app of alle gegevens kloppen. Wacht niet tot u na afloop van 2025 een definitieve berekening krijgt, maar geef wijzigingen meteen door! En laat het door ons aanpassen als uw situatie verandert. Zo voorkomt u zoveel mogelijk dat u later toeslag moet terugbetalen.